Farkındalık Kampı - Mindfulness ve Sensorimotor Sanat Terapisi & Yoga

Farkındalık Kampı - Mindfulness ve Sensorimotor Sanat Terapisi & Yoga

Farkındalık Kampı - Mindfulness ve Sensorimotor Sanat Terapisi & Yoga

Uzman Psikolog Saba Başoğlu ve Yoga Eğitmeni Duygu Bingöl'ü her yıl geleneksel olarak birlikte düzenlediği Mindfulness –Farkındalık Kampları, her yıl içeriksel olarak biraz daha genişliyor. Bu sene yedincisi yapılacak olan kampta, yine bol meditasyon, nefes, yoga, psikoterapi, psikoeğitim, Budizm ve sinir sistemi üzerine kavramsal çalışmalar ve günlük hayatı meditatif bir şekilde yaşama pratikleri var. Bunun yanında program, sensorimotor sanat terapileri uygulamalarıyla daha da bütünleşiyor ve yoğunlaşıyor. Bir değişiklik de mekan ile ilgili. Bu sene kampın yapılacağı yer, sabah meditasyon öncesi yüzünüzü tuzlu suyla yıkayabileceğiniz ya da akşam programları sonrasında yıldızlar altında yıkanarak ferahlayabileceğiniz kadar denize yakın, münzevi bir Akdeniz kasabasında gerçekleşiyor. Katılımcıların en iyi faydayı sağlaması için katılımcı sayısı sınırlı tutulmaktadır.

Düzenleyen ve Yürüten: Saba Başoğlu* (Uzman Klinik Adli Psikolog & Psikoterapist, Mindfulness Terapisti, Sensorimotor Sanat Terapisti), Duygu Bingöl** (Yoga ve Meditasyon Eğitmeni)

Tarih: 3 - 7 Temmuz 2019
Yer: Datça, Ovabükü , Melinda Pansiyon http://www.melinda.com.tr/tr/
Kayıt, sorular ve rezervasyon için: info@psikolojikesneklik.com / 0535 819 34 03
Konaklama için: http://www.melinda.com.tr/tr/iletisim/
Konaklama için katılımcıların Melinda Pansiyon ile bizzat irtibat kurması gerekmektedir.

Bu kamp nedir?

Bu kampın amacı, bedensel ve zihinsel rutinin dışına çıkıp, işlevini yitirmiş ezberleri bozmak; böylece yaşama tazelenmiş ve yaratıcı bir perspektiften bakmanın kapılarını aralamaktır. Farklı bir havayı solumak, farklı bir yatakta yatmak, farklı insanlarla karşılaşmak, şehrin karmaşasından uzak kalmak, yapılan çalışmaların çok daha etkin bir şekilde işlenmesine zemin hazırlar.

Uzman Psikolog Saba Başoğlu ve Yoga Eğitmeni Duygu Bingöl’ün birlikte klasik olarak yürüttüğü, Farkındalık (Mindfulness) Temelli Terapi oturumları, yoga asana pratikleri, pranayama, meditasyon, farkındalıkla yürüme, çalışırken farkındalık, yemekte farkındalık gibi kavramlarla, Farkındalık (Mindfulness) kavramını tüm hayatımıza yaymanın ve şehirdeki hayatımıza da götürmenin yollarını dingin bir şekilde araştırıyoruz. Bu yavaş atmosfer, daha önce kampa hiç katılmamışlar için keşiflerle dolu yepyeni bir yolculuk; daha önce katılmış olanlar için ise bilgileri tazelemek, daha önceki kamplarda edinilmiş tecrübenin tohumlarının gündelik yaşamda nasıl filizlendiğini görmek ve yepyeni çalışmaları deneyimlemek için uygun ortamı hazırlıyor.

Güneye doğru yol aldığınızda, aynı zamanda, temiz havada, mis gibi bir doğada güne yogayla başlamak, meditasyon pratiğini hayatınıza dahil etmek, hem tatilinizin tadını çıkarıp hem de Saba Başoğlu ile yapılacak Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi oturumlarında kendinizi tanımak adına kendi içinize doğru bir yolculuğa çıkmış olacaksınız.

Her grubun dinamikleri ve ihtiyaçları farklı olduğundan, her kampın katılımcıları, kendi temasını organik bir şekilde ortaya çıkarır. Farkındalık kampları bu nedenle hiçbir zaman birbirinin aynısı olmaz, çok doğal bir şekilde değişen, dönüşen bir yapısı vardır. O nedenle ilk kez katılacak olanlar veya daha önceki çalışmalarımıza katılmış olanlar da kendileriyle ilgili yeni keşifleri deneyimleme olanağı yakalarlar.

Program:
3 Temmuz Çarşamba

Kampa varış
17:00 Tanışma, yerleşme, oryantasyon , Mindfulness ve sensorimotor sanat terapilerine giriş, yoga

19:30 Akşam yemeği

4-5-6 Temmuz

07:30-09:30 Yoga asana, pranayama, meditasyon - Duygu Bingöl

09:30 – 10:30 Kahvaltı

11:00- 13.00 Farkındalık Kabullenme ve Gerçekleştirme Terapisi (nefes ve meditasyon çalışmaları- sensorimotor sanat terapisi uygulamaları ile )– Saba Başoğlu

13:00 – 17:00 Serbest Zaman

17:00-18:30 Yoga - Duygu Bingöl

18:30-19:30 Akşam yemeği

20:00 – 22:00 Farkındalık Kabullenme ve Gerçekleştirme Terapisi (nefes ve meditasyon çalışmaları- sensorimotor sanat terapisi uygulamaları ile )– Saba Başoğlu

23:00 Sessizlik

* 7 Temmuz Pazar

07:30-09:30 Yoga asana, pranayama, meditasyon - Duygu Bingöl

09:30 – 10:30 Kahvaltı

11:00- 13.00 Farkındalık Kabullenme ve Gerçekleştirme Terapisi (nefes ve meditasyon çalışmaları- sensorimotor sanat terapisi uygulamaları ile )– Saba Başoğlu

Kamptan ayrılış.

Katılmayı düşünüyorsanız kamp ve konaklama için mutlaka rezervasyon yaptırın.

Ücret:

Kamp ücreti

950 TL (10 Haziran 2019 tarihine kadar)

1250 TL (10 Haziran 2019 tarihinden sonra)

- Kamp ücretine dahil olanlar:

Sanat terapisi malzemeleri, Saba Başoğlu ve Duygu Bingöl ile programda belirtilen tüm çalışmalar

-Kamp ücretine dahil olmayanlar:

Konaklama, ulaşım ve ekstra kişisel harcamalar.

Konaklama ücreti

230 TL - Melinda Pansiyon'da bir kişi, bir gecelik

- Bu ücrete iki kişilik paylaşımlı odada konaklama vejeteryan sabah kahvaltısı, akşam yemeği dahildir. Tek kişilik odada konaklamak isteyenler için kişi başı ücret 345 TL'dir. Rezervasyon için kapora yatırılması yeterlidir.

Bu kampta neden yoga ve psikoloji bir arada?
Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (Mindfulness Based Cognitif Therapy) kanıta dayalı ve bilimsel bir yöntem olup, modern psikoloji ile yoga ve meditasyon uygulamalarının, zen uygulamaları ile harmanlanmasının sonucunda ne kadar etkin yanıtlar verdiğini gösteren bir psikoterapi biçimidir. Sanat terapileri de meditasyon ile benzer bir şekilde, kendi kendinelik ve sessizlik bağlamında işler, yargısız bir şekilde kendini yansıtabilmeyi araştırır. Yoga ve psikoloji temel felsefede aynı yerde buluşurlar: doğru- yanlış diye ayırt etmeden orada ne olduğunu araştırmak ve her gidilen yolda biraz daha derinleşmek. Bu şekilde, bedende fark edilenler zihne, zihinde fark edilenler dış dünyaya, dış dünyada fark edilenler duygulara ve duygularda fark edilenler söze, sözden yansıyanlar iç dünyaya akmaya başlar. İşte tam olarak bu nedenle yoga ve psikoloji birbirinden ayrı düşünülemez.

Duygu Bingöl ve Saba Başoğlu ile yapılacak oturumlara kimler katılabilir?
Yoga pratiğiniz ister hiç olmasın ister hayatınızın içinde aktif bir şekilde olsun, katılabilirsiniz; dersler her türlü yoga deneyimine göre düzenlenebilir. Bunun yanında sanat terapilerini pratik edebilmek için, sanatçı olmanız ya da herhangi bir artistik geçmişiniz olmaması arasında bir fark yoktur. Sanat terapileri sonuçla değil, psişeyi yansıtma süreciyle ilgilenir. Daha önce bir psikoterapi ya da meditasyon geçmişiniz olup olmaması arasında da bir fark yoktur. Zira “Zen zihni başlangıç zihnini araştırır”.

Serbest zamanlarda neler yapılabilir?
Konaklayacağımız mekan Datça'nın eşsiz denizine sıfır konumda ve sessiz bir yer. Bulunduğumuz mekanda denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, köşenize çekilip, tatilinizi dilediğiniz şekilde dinlenmeye ayırabilirsiniz.

Ovabükü'nde konaklayacağız ancak bulunduğumuz yer Hayıtbükü'ne yürüme mesafesinde ve Palamutbükü'ne de yakın konumda. Serbest zamanlarda civarı keşfe çıkabilirsiniz. Oraya gittiğimizde kişi sayısına da bakarak topluca bir doğa yürüyüşü de organize edilebilir.

Bu kamp size neler katacak?
Doğu bilgeliği ile Batı biliminin güçlü kombinasyonu üzerine yapılandırılmış Farkındalık Terapileri’nde, bambaşka sorunlar ve sorularla bir araya gelen katılımcılar, daha derin bir bakış açısı kazanarak; günlük yaşama adapte edebilecekleri pek çok yöntem öğrenmiş ve uygulamaya başlamıştır. Uyuyan yaratıcı benliğin uyanması, sevgi, şefkat, yargısız zihin ve kabullenmenin açığa çıkmasıyla, Bu çalışmaları tamamlayan kişiler çoğunlukla şunları belirtmektedir:

• Fiziksel ve psikolojik semptomlarda (belirtilerde) azalma

• Rahatlama becerilerinin gelişmesi

• Acı, sıkıntı, bunaltı, ağrı, huzursuzluk, gibi duygularda azalma ve bunlarla yaşayabilme becerilerinin artması

• Sabır ve tahammül etme yetilerinin gelişmesi

• Çok daha fazla yaşam enerjisi ve tutkusu

• Özgüvenin ortaya çıkması ve artması

• Kısa ve uzun dönemli belirsizlik stres durumlarını etkin bir şekilde idare etme becerisi.

Kamp Yürütücüleri hakkında kısaca:
· *Saba Başoğlu,
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamış ve ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü’nde yüksek lisans yapmıştır. İş yaşamı süresince çeşitli üniversite, hastane, klinik ve kurumlarda çalışmıştır. Öğrenciliği ve profesyonel yaşamı süresince, psikanalitik ve KDT oryantasyonlu, bireysel, eş, çift ve grup terapileri eğitimlerinin yanında, Mindfulness ve Mindfulness Temelli Terapi, Sanat Terapileri, Yoga Eğitmenliği ve Meditasyon Rehberlik eğitimleri almıştır. Bir Sensorimotor Sanat Terapisi yaklaşımı olan Work at the Clay Field, Kil Alanında Terapi, Terapist Sertifikası’nı almıştır ve bu alanda süpervizyon ve araştırmalarına devam etmektedir. İnsanın ayrımsamasının ve kendilik dönüşümünün, bedensel , zihinsel, ruhsal ve evrensel bir bütünlük içinde gerçekleşebileceği görüşünden yola çıkarak, bireysel ve çift terapilerini sürdürmekte, grup Atölye ve İnzivalarını düzenlemekte ve bazı şirket, sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık ve eğitim vermektedir. Halen, İstanbul Psikiyatri Enstitüsü ve PEM Psikolojik Esneklik Merkezi’nde çalışmaya devam etmektedir.

· **Duygu Bingöl:
Marmara Üniversitesi’nden mezundur. Yurt içinde ve yurt dışında ekonomi ve istatistik üzerine eğitimler gördü. Yoğun ve uzun mesaili iş yaşamının ve hızlı şehir hayatının bedeninde yarattığı türlü rahatsızlıklarla ve stresle boğuştuğu, yoğun kaygı bozukluğu yaşadığı bir dönemde yoga ile tanıştı. Yoga, meditasyon ve mindfulness pratiklerini yaşamına dahil ederek birçok rahatsızlığına şifa buldu. Bunu aynı dertten muzdarip insanlara anlatma motivasyonu ile 2012 yılında yoga dersleri vermeye başladı ve bugüne kadar sayısız kişinin yogayla tanışmasına vesile oldu. Halen kendi eğitimlerine devam ediyor; kendi bilgi ve tecrübesini derinleştirmeye devam ediyor. Birçok grup dersi ve kişiye özel dersler vermenin yanı sıra şehir dışında da yoga kampları ve inzivaları düzenlemektedir. Yoga’nın geleneksel yaklaşımını günümüz koşullarına adapte ederek günlük hayatı zenginleştirici ve kolaylaştırıcı hale getirmesini amaçlar. Duygu Bingöl bugün Cihangir Yoga’nın tam zamanlı eğitmenlerinden biridir ve bu köklü yoga okulunun yoga eğitmeni yetiştiren uzmanlarından biridir. Kendi derslerini meditatif, akıcı ve güçlendirici olarak tanımlıyor.

saba basogluduygu bingölmindfulnesssensorimotor sanat terapisiyoga